Interview met Bram en Teun

Jullie spelen al heel lang bij de Stefaantjes, hoe lang zijn jullie eigenlijk al lid?

Bram en Teun samen: We zijn allebei tegelijk begonnen met muziekles. Eerst bij de AMV en daarna kregen we meteen les van Hans. We zijn nu 4 jaar lid van de Stefaantjes.

Waarom hebben jullie gekozen voor slagwerk?

“Slagwerk was niet onze eerste keuze, maar Hans was erg enthousiast en heeft ons overtuigd.”
Bram: “Toen ik al bij de slagwerkgroep speelde moest Teun vaak wachten”. Teun: “na een tijdje mocht ik van Willy meespelen op een effectinstrument. En toen Hans dirigent werd, mocht ik ook bij de slagwerkgroep.”

Bram: “De slagwerkrepetities zijn erg leuk en gezellig. We maken veel grapjes. Soms met Hans en soms ook over Hans.” Teun: “Het is het grappigste als iemand te vroeg of te laat inzet. Dat overkomt mij ook wel eens. Weet je wat trouwens het voordeel is van slagwerk? Het klinkt niet vals!”

Teun bij de Stefaantjes muziekles in Nijmegen

Het klinkt dan wel niet vals, maar het maakt wel veel lawaai. Hoe doen jullie dat als je thuis oefent?

“We hebben expres de trommel in de gang gezet, zodat de buren het niet heel erg horen. Maar ze hebben gelukkig nog nooit geklaagd.”

Bram: “Ik oefen twee keer per week een halfuurtje, want ik heb ook veel huiswerk”

Teun: “Ik oefen denk ik twee keer per week 20 minuten”

Wat zijn jullie lievelingsnummers?

“Animals is een gaaf nummer, misschien wel het leukste nummer tot nu toe. Ken je het? Het is een nummer van Martin Garrix en eigenlijk zit er niet veel slagwerk in, maar Hans heeft zelf het nummer geschreven met behulp van digitale muziek.”

Teun: “ik was vroeger gespannen voor de solo’s. De solo uit afro latino mix op bass drum bijvoorbeeld. Dan speelde ik het van tevoren al in mijn hoofd. Gelukkig heb ik het nog nooit fout gespeeld. Oké, 1 keer een beetje toen het blaadje wegwaaide op koningsdag.”

Er zijn zoveel slagwerkinstrumenten, wat is nu jullie lievelingsinstrument?

Teun: “Snare drum”.

Bram: “Toms, want zoveel mogelijk verschillende tonen zijn mooi. Maar een instrument met heel veel klanken, zoals Marimba is nog veeeel te moeilijk.” “Normaal spelen we alle instrumenten. Teun heeft nog nooit op de conga’s gespeeld. Dat is wel moeilijk. Het is een andere techniek, het is moeilijk om harde klanken uit de conga’s te krijgen.”

Is er dan ook een instrument wat je liever niet speelt?

Bram bij de Stefaantjes muziekles in Nijmegen

Bram: “De effectinstrumenten, maar die krijg ik gelukkig niet zo vaak.”

Teun: “De claves, want daar moet je altijd zo dom op slaan, maar zijn wel moeilijk vast te houden. Je kunt ze snel laten vallen.”

Over laten vallen gesproken… Wat is je grootse blunder?

Teun: “Mijn stokken laten vallen tijdens een concert. Maar het kan erger want Thijs heeft ooit zijn stokken kapotgeslagen op de rand van de trommel. Met het lopen met de vlag was het ook een keertje te moeilijk om te draaien. Het waaide zo hard dat ik bijna omver werd geblazen met de vlag!”

Hebben jullie nog tips voor een concert?

“We moeten een keer samen met een DJ spelen. Dan speelt hij een vette beat en wij het slagwerk erbij. En over 5 jaar misschien een concert met elektrische trommels waarbij je het geluid kunt vervormen”